De Tweede Wereldoorlog Podcast
Winteroorlog Bonus: Ter zee en in de lucht

Winteroorlog Bonus: Ter zee en in de lucht

January 16, 2022

In deze korte bonusaflevering de strijd ter zee en in de lucht.

Winteroorlog #2: Suomussalmi

Winteroorlog #2: Suomussalmi

January 9, 2022

Op 30 november gaat de Sovjet invasie van Finland van start. Van de verwachtte eenvoudige overwinning was geen sprake. De Sovjets werden vrijwel overal tegengehouden door het koppige Finse verzet en de zware weersomstandigheden.

Winteroorlog #1: David vs. Goliath

Winteroorlog #1: David vs. Goliath

December 26, 2021

Leuk dat u luistert naar de eerste aflevering van de Tweede Wereldoorlog Podcast reeks over de Winteroorlog, het conflict tussen Finland en de Sovjet-Unie. Zelfs na 80 jaar blijft de Winteroorlog, de strijd tussen Finland en de Sovjet-Unie tussen november 1939 tot maart 1940, een fascinerend onderwerp voor zowel historici, militairen als de geïnteresseerde lezer. Doordat het slechts maanden na het begin van de Tweede Wereldoorlog uitbarstte, hebben de andere gebeurtenissen de strijd van Finland tegen het numeriek sterkere Sovjet Rode Leger naar de achtergrond gedrongen.

In deze eerste aflevering het waarom van de strijd. Waarom koos de machtige Sovjet-Unie ervoor haar kleine buurman aan te vallen? En hoe wilde Finland zichzelf verdedigen tegen de tsunami aan mannen en materiaal die op haar afraasde?

Luchtoorlog boven Holland #5: Operaties van 11 tot 14 mei

Luchtoorlog boven Holland #5: Operaties van 11 tot 14 mei

December 12, 2021

Dit is de laatste aflevering van de Tweede Wereldoorlog Podcast serie over de Luchtoorlog boven Holland. In deze reeks afleveringen zoomen we in op de confrontatie tussen de Duitse Luftwaffe en de Nederlandse Luchtvaartafdeeling. In deze slotaflevering: terwijl de Nederlandse grondtroepen dapper stand proberen te houden, probeert de Militaire Luchtvaart haar met alle nog beschikbare middelen te ondersteunen.

Luchtoorlog boven Holland #4b: Fallschirmjäger boven Holland

Luchtoorlog boven Holland #4b: Fallschirmjäger boven Holland

December 5, 2021

Terwijl in het luchtruim boven Holland felle duels werden uitgevochten, landden er duizenden Fallschirmjäger en luchtlandingstroepen rondom Den Haag en Rotterdam.

Luchtoorlog boven Holland #4: 10 mei 1940 - Schiphol, Bergen en De Kooy

Luchtoorlog boven Holland #4: 10 mei 1940 - Schiphol, Bergen en De Kooy

November 28, 2021

Leuk dat u luistert naar de vierde aflevering van de Tweede Wereldoorlog Podcast serie over de Luchtoorlog boven Holland. In deze reeks afleveringen zoomen we in op de confrontatie tussen de Duitse Luftwaffe en de Nederlandse Luchtvaartafdeeling. In deze vierde aflevering: Behalve Waalhaven en Ypenburg, zijn ook de vliegtuigbases Schiphol, Bergen en De Kooy het doelwit van de genadeloze vijand.

Luchtoorlog boven Holland #3: 10 mei 1940 - Waalhaven en Ypenburg

Luchtoorlog boven Holland #3: 10 mei 1940 - Waalhaven en Ypenburg

November 14, 2021

Leuk dat u luistert naar de derde aflevering van de Tweede Wereldoorlog Podcast serie over de Luchtoorlog boven Holland. In deze reeks afleveringen zoomen we in op de confrontatie tussen de Duitse Luftwaffe en de Nederlandse Luchtvaartafdeeling. In deze derde aflevering: Nederland wordt aangevallen! De dappere piloten en bemanningsleden van de squadrons op Waalhaven en Ypenburg nemen het op tegen de veel talrijker Duitse vijand.

Luchtoorlog boven Holland #2 - De Luchtvaartafdeeling

Luchtoorlog boven Holland #2 - De Luchtvaartafdeeling

October 30, 2021

Dit is de tweede aflevering van de Tweede Wereldoorlog Podcast serie over de Luchtoorlog boven Holland. In deze reeks afleveringen zoomen we in op de confrontatie tussen de Duitse Luftwaffe en de Nederlandse Luchtvaartafdeeling.

In deze tweede aflevering: de Nederlandse Luchtvaartafdeeling en hoe deze van een bonte verzameling verouderde toestellen veranderde in een moderne, maar kleine, luchtmacht, ondersteund door een van de meest moderne luchtverdedigingsstelsels van Europa.

Luchtoorlog boven Holland #1 - Unternehmen F

Luchtoorlog boven Holland #1 - Unternehmen F

October 17, 2021

Dit is de eerste aflevering van de Tweede Wereldoorlog Podcast serie over de Luchtoorlog boven Holland. In deze reeks afleveringen zoomen we in op de confrontatie tussen de Duitse Luftwaffe en de Nederlandse Luchtvaartafdeeling. In deze eerste aflevering: Unternehmen F, waarmee de Duitsers met hun genadeslag de strijd om Nederland al wilden beëindigen voordat deze goed en wel begonnen was.

40 - Sevastopol: de val van een vesting

40 - Sevastopol: de val van een vesting

October 3, 2021

In de eerste plannen van Operatie Barbarossa, de Duitse invasie van de Sovjet-Unie, was het Krim schiereiland buiten beschouwing gelaten. Het was simpelweg niet belangrijk genoeg in vergelijking tot Leningrad, Moskou of Kiev. Dit veranderde toen bommenwerpers van de Sovjet luchtmacht vanaf de Krim de voor Duitsland zo essentiële olievelden in Roemenië bombardeerden. Ineens verscheen de Krim in het vizier van de Duitse Wehrmacht. Het Elfde Leger, geleid door generaal Erich von Manstein, trok in september 1941 het gebied binnen en begon aan een zwaar gevecht dat pas in juni 1942 ten einde kwam...

Podbean App

Play this podcast on Podbean App